PODCASTANBEFALING 9: OUTCAST MED DINA OG SARAH

Med Outcast med Sarah og Dina har vi endelig fået den første danske podcast der beskæftiger sig med både tykaktivisme og handikapaktivisme! Det kan vi takke Dina og Sarah for <3

Vi vil selvfølgelig anbefale at I lytter til alle afsnit, men vi synes indtil videre at afsnit to er det bedste. Her tager Dina og Sarah vores allesammens DR og deres tyk- og handikapfobiske programmer under kærlig behandling. Det er både lærerigt og underholdende. I det hele taget er Sarah og Dina rigtig godt selskab!

Følg Outcast med Sarah Glerup og Dina Amlund og vær blandt de første til at få at vide når der er nye afsnit.

PODCASTANBEFALING 8: FATCAST

Fatcast er den originale tykpodcast og er skabt af Lesley Kinzel og Marianne Kirby i årene 2010-2013. (Desværre) er mange af episoderne stadig relevante i dag.

Kirby og Kinzel betegner sig selv som udbrændte og pensionerede tykaktivister, men kan dog stadig findes på sociale medier hvis man leder efter dem. Bl.a. her: https://www.facebook.com/marianne.kirby og her: https://www.facebook.com/lesley.kinzel

PODCASTANBEFALING 7: WOMAN OF SIZE

Jana Schmieding er Lakota Sioux og tyk. Udover at lave podcasten Woman of size, skriver, optræder og underviser hun. Med Woman of size giver Schmieding primært plads til sine brune og tykke søstre og brødre.

Vi anbefaler, at I hører hende tale med Virgie Tovar, der er en af de senere års markante stemmer indenfor tykaktivismen. Hun beskriver sig selv som "fat, tacky, a feminist troll and a woman of color." Tovar har arbejdet med tykhed i akademisk sammenhæng og senest udgivet bogen "You have the right to remain fat". I dette afsnit hører vi om Tovars barndom, ungdom og aktivisme.

Følg Virgie Tovar og Jana Schmieding: https://www.facebook.com/jana.schmieding her på facebook.

PODCASTANBEFALING 6: MADE OF HUMAN (MOHPOD)

Sofie Hagen er sikkert kendt af mange følgere, som en af FedFronts grundlæggere. Hagen er ikke længere involveret i det daglige arbejde, men er stadig tilknyttet FedFront, og heldigvis tykaktivistisk i andre sammenhænge; gennem sin comedy, sin nye bog Happy Fat og sin podcast Made of Human.

MOHPOD handler ikke specifikt om tykhed, men den handler om den menneskelige oplevelse og da både vært og flere gæster er tykke, spiller tykhed alligevel en gennemgående rolle i podcasten.

Vi vil anbefale en række afsnit, hvor Hagen taler med nogle af de vigtige stemmer i tykaktivismen:

MOHPOD byder på mange flere interviews med tykke personer end ovenstående, det er bare at slå sig løs i arkivet.

Nej, det var ikke OK at være tyk i gamle dage

Tykfobien er en struktur i den vestlige kultur - tykfobien har altid været der.

Læs hvad Dina Amlund sagde til Charlottenborg Art Talk: Afgang LIVE vol. 3. Det er FedFronts seneste blogindlægKonfront.

Indlægget handler om tykhed i kunst, kultur og sprog, om at Rubenesque er et vildledende ord i moderne sprog - og ikke mindst om Tore Hallas smukke videoværk, AND GOING AFTER STRANGE FLESH, som sætter sig op mod hvordan den vestlige kultur altid har betragtet og udstillet tykhed.

PODCASTANBEFALING 5: THE FAT LIP

I The Fat Lip møder vi Ash, som er infinifat og skaber af podcasten.
Ash er initiativtager til hashtagget #InfinifatshionFebruary der sætter fokus på de meget begrænsede muligheder som meget tykke mennesker har ift. at anskaffe sig tøj og dermed deres begrænsede adgang til verden. Forestil dig ikke at kunne købe en vinterjakke og derfor ikke kunne komme udenfor i de kolde måneder, ikke kunne få et jakkesæt til fest eller arbejde eller blot ønske sig et par jeans men ikke kunne få det, fordi de ikke laves i din størrelse. Dette og meget andet der har med tykhed at gøre, beskæftiger Ash sig med i podcasten. Lyt til The Fat Lip og få indsigt i hvad det vil sige at være infinifat - start med afsnittet nedenfor.

Følg Ash og The Fat Lip på instagram @fatlippodcast

Lyt til Ashs nyeste afsnit om Infinifatshion February.

PODCASTANBEFALING 4: DEEP DIVE WITH DANA FALSETTI

Dana Falsetti er af mange kendt som @nolatrees på instagram, her blev hun kendt som tyk udøver af og underviser i yoga. Dana Falsetti har for nyligt forladt instagram og den kommercielle yogaverden. Podcasten er nu et vigtigt outlet og her deler hun og hendes gæster deres tanker om alt fra seksualitet, feminisme til antikapitalisme. Deep Dive har altså ikke udelukkende fokus på tykhed, men det er noget, der naturligt optager Falsetti, og er et emne, der spiller en central rolle i podcasten.

Flere af de personer som Falsetti interviewer beskæftiger sig også med tykhed, herunder Sonalee Rashatwar, der er kendt som @thefatsextherapist (https://www.instagram.com/thefatsextherapist/) på Instagram. Rashatwar er superfat, POC, nonbinær og tykaktivist. I samtalen kommer de bl.a. ind på de traumer, det giver at vokse op som tyk i vores tykfobiske samfund.

PODCASTANBEFALING 3: SHE'S ALL FAT (SAF)

SAF er udviklet af amerikanske April K. Quioh og Sophie Carter-Kahn, der begge er tykke og rigtig hyggeligt selskab!

Podcasten er en blanding af popkultur-obsessions, oftest med et tykperspektiv og behandling af emner som tykfobi i sundhedssystemet og tykallianceskab.

Vi anbefaler at I starter med afsnittet, hvor April og Sophie tager læger under kærlig behandling. Det er befriende, at høre de to værter udtrykke deres vrede over den måde, som sundhedssystemet møder tykke mennesker.

Obs. podcasten bruger den efterhånden lidt problematiske betegnelse “body positive” og mens de får mange gode budskaber ud via podcasten er der desværre ikke nok kapitalismekritik.

PODCASTANBEFALING 2: FRIEND OF MARILYN PODCAST

Cat Pausé er forsker med fokus på tykhed, er tykaktivist og dertil har hun podcasten @Friend of Marilyn (FOM), der også har tykhed som omdrejningspunkt <3. I FOM taler Cat Pausé med tykaktivister og andre, der beskæftiger sig med tykhed, fra hele verden.

Vi vil selvfølgelig anbefale, at man slår sig løs i FOM-arkivet, men det afsnit hvor Pausé interviewer Dina Amlund er et fint sted at starte. Dina er kulturhistoriker, tykaktivist og koordinator i FedFront og har beskæftiget sig indgående med de tykfobiske strukturer i vores samfund, og hvordan de viser sig i den vestlige verdens kulturprodukter gennem tiden. Hør Dina fortælle hvorfor det heller ikke var OK at være tyk i gamle.

Følg Friend of Marilyn her på facebook.

Find episoden med titlen "Friend Of Marilyn Episode 266 - 28-02-2019
Denmark, Harvard, Dina, Upworthy" på denne side.

PODCASTANBEFALING 1: THE BODCAST

Onlinemagasinet Bustle lancerede The Bodcast i 2016 med Marie Southard-Ospina, der også selv er tyk, som vært. Sæson 1 har særlig fokus på tykhed og Southard-Ospina interviewer i hvert afsnit en tyk person, der har erfaringer med et særligt emne.

Vi vil anbefale, at I starter lytningen med afsnittet med Substantia Jones, der er fotoaktivist og står bag Adipositivity-projektet. Her er missionen at vise den tykke krop, som den ellers aldrig bliver vist, nøgen. Jones udfører hermed et vigtigt stykke arbejde med at skabe repræsentation for tykke mennesker. Lyt til podcasten og hør mere!

Marie Southard-Ospina skriver fortsat artikler om tykhed, følg hende f.eks. på www.instagram.com/mariesouthardospina/ og hold dig opdateret på hvad hun laver.

MAJ ER PODCASTMÅNED PÅ FEDFRONTS FACEBOOKSIDE

Tykke stemmer er, som de fleste andre steder, underrepræsenteret i mediebilledet. Hvad der er endnu mere sjældent, er en tyk person der deler deres oplevelser med at være tyk. Tykke mennesker er stort set kun repræsenteret i mediebilledet som stereotyper. Den dovne, den dumme, den grimme, den usikre, den sjove, men den hyppigste er den ulykkelige tykke, hvis smerte som regel er centrum i et program, hvor personen skal tabe sig.

Det skal være slut! Og det er der heldigvis flere tykke personer, der synes, hvilket betyder, at der er en opblomstring af podcasts, der er udviklet af tykke for tykke - hvor det handler om alt andet end hvordan man taber sig ❤️
Som sædvanlig: FATTIES DOIN’ IT FOR THEMSELVES #FatLiberation

Men podcastverdenen kan også være lidt af en jungle, især når man leder efter noget tykpositivt at lytte til, og vi har derfor gjort det hårde arbejde for jer: Lyttet til timevis af podcasts og kurateret et udvalg af de bedste episoder fra vores favoritpodcasts. Vi har i vores anbefalinger gjort os umage for at gøre plads til et så bredt spektrum af tykke mennesker som muligt; crip, POC, queer, trans, infinifats osv.

Vi håber I kan lide det og glæder os til at høre jeres reaktioner!

Sundhed er en privat sag

Af Dina Amlund

Det er jo fuldstændig og aldeles en privat sag med ens egen sundhed. Og det er absolut forståeligt, hvis man ikke ønsker at beskæftige sig med sundhed, fordi man ikke synes, det er relevant for noget som helst.

For nogle tykke og tyk-alligerede giver det god mening, at beskæftige sig med sundhed og tykhed.

Vi er alle hjernevasket til at tro at tyk = usund. Og det er det våben, der bruges i vor tid for at opretholde tykfobien. At tykke mennesker er usunde, dør lige om lidt og koster samfundet alt for mange penge.

Det passer simpelthen ikke!

Og det kan være meget svært at omstille sig fra den tykfobiske tankegang om at den tykke krop er forkert på alle måder.

Sundhed er i meget stort omfang en social konstruktion ligesom skønhed er. Og begge dele bruges som våben til at opretholde magt og andre hierarkier.

Når man støder på tykfober derude - og det gør man jo konstant - så skal man ikke regne med at kunne overbevise dem om noget som helst uanset hvor mange fakta, man har parat til skyde deres argumenter ned. Og man kommer nemt til at lyde som om alle mennesker SKAL være sunde, når man argumenterer for at tykhed og sundhed ikke udelukker hinanden. Sundhed er ligesom tykhed en privat sag, alle har ret til at være som man er - omend det ikke respekteres i en tykfobisk verden.

FedFront havde for nylig den glæde at få Tiana Dodson på besøg og fortælle om at man kan være sund og tyk på samme tid, at slankekure er farlige for helbredet, og at man kan claime sin egen mad, grønsager såvel som chokolade efter et liv, hvor mad og sundhed er blevet forstyrret af alle andre. Det var for tykke menneskers egen skyld - ikke for tykfobernes skyld. Tykfober har intet ønske om at forstå dette.

Men alle vi andre, både tykke og tynde, som ønsker at kæmpe mod tykfobien, kan have brug for at høre, at den konstruerede fortælling om kroppe og tykhed og sundhed er forkert. Ligesom de sociale fortællinger om køn, seksualitet og race er konstruerede.

Sundhed handler i denne sammenhæng både om mad og selvforståelse/selvbillede og at være i sin egen krop.

Tiana Dodson laver webinarer på engelsk om at få det godt med sin egen krop, at sundhed skal forstås på flere måder for at man overhovedet kan være sund, og om at claime den mad, man spiser, og tage den ud af den sociale konstruktion.

Slankemyten

“The diet industry encourages people to keep dieting no matter how ineffective it is. In the United States alone, more than $66 billion a year is spent on products and services associated with weight loss. This can include memberships in weight loss programs, weight-loss products (low-calorie foods, cookbooks, artificial sweeteners, and diet sodas), as well as expensive medical procedures such as liposuction and bariatric surgery. Although most of these products and services end up being useless, given that most people gain the weight back, customers continue to be drawn in by promises of quick weight loss and the belief that being thinner will make them attractive and more desirable.”

Læs hele artiklen fra Psychology Today her.

No Diet Day-arrangement i Malmø

Vi kan slet ikke vente til det bliver søndag den 5. maj!

Malmö Fat Front inviterer til fejring af International Slankefri Dag/No Diet Day!

Der er det vildeste program med kulturhistorisk foredrag om tykhed + fremvisning af kortfilmen RIOT NOT DIET og et afsnit af webserien FÖRSTE HÄLPEN MOT HÄLSOHET + boder med kunst og kreationer + kagebord!

Ej, men det bliver jo den bedste dag nogensinde! Kom og vær med i Malmø!

Læs mere her.

Slankekur = Spiseforstyrrelse?

"The term “diet” seeks to normalize what, I would argue, is pathological behavior. I believe it’s an example of verbal manipulation. Because our culture absolutely does expect everyone to control their weight and be thin and seeks to normalize this expectation, there has to be language that normalizes weight restricting behavior. The word “diet” seeks to suggest that there’s a “normal” way to do something that is in fact totally not normal. Only when a thin person has gone “too far” does the behavior become visible. And when that happens, it’s not the culture that is blamed but the individual who is pitied and pathologized. Pathologizing the individual serves to exonerate and invisibilize the culture’s own destructive encouragement of the behavior."

Læs mere her.

Fakta om tykhed og slankekulturen

If being fat were inherently bad for us, then weight loss should bring about innumerable health benefits. (...) Multiple studies have seen little to no connection between weight loss and decreased risk of mortality.
(...) Studies have found that fat people are more likely to survive cardiac events and that being overweight can have a positive influence on longevity. What's more, losing significant weight is very difficult, and intense yo-yo dieting can cause plenty of health problems.

Læs hele artiklen med links til undersøgelserne her.