Sprog

Sproget er et vigtigt redskab i kampen for frihed. Tykaktivistiske fora verden over ryster op i sprogbruget ved at opfinde nye ord, bruge gamle ord på en ny måde - og nægte andre gamle ord. Nedenfor er tre af de vigtige, som enhver bør blive bekendt med.

IMG_5541_1.jpg

Af Dina Amlund

'TYK' er et neutralt beskrivende ord. Det betyder bare tyk – intet andet. 'Tyk' og 'tynd' kan stå i modsætning til hinanden afhængig af sammenhængen. Det kan f.eks. 'orange' og 'lilla' også, uden de i sig selv mister deres neutralt beskrivende funktion. Brug ordet tyk uden at være bange for det. Tyk oversættes på engelsk til ordet Fat. Fat is a neutral word. De engelsksprogede tykaktivister er kommet op med ordet 'fatness', som vi oversætter til 'tykhed', da der er behov for et neutralt substantiv/navneord. 


'FED' har visse konnotationer, hvilket gør det til et problematisk ord. Det er det ord, som oftest er brugt som skældsord. Og det lægger sig op ad det medicinske ord 'fedme', som sættes sammen med negative og stigmatiserende buzzwords som 'fedmekurve' og 'fedmeepidemi'. Fed er også et slangord fra ungdomsoprørets tid og bliver brugt i positive sammenhænge.

Pas lige på med ordet 'fed': Vi kan selv bruge det - men stop dig selv hvis du bruger det til at beskrive andre menneskers tykhed - især hvis du er slank. Fed oversættes på engelsk til Obese. Obese is not a neutral word. (Og lad venligst være med at lade som om det er forvirrende, at et enkelt ord kan bruges af minoritetsgruppen selv uden at alle andre kan eje det. Det er ikke svært at forstå, at et problematisk ord kan bruges af nogle og ikke af andre - men det er muligvis svært at acceptere, hvis man ikke har lyst til at afstå den sproglige magt, man ellers altid har haft.)


'OVERVÆGTIG' er et undertrykkende ord. Ordet i sig selv er kun skabt til at stå i modsætning til ordet 'normalvægtig'. Det er designet til selve magtstrukturen: 

  • Slanke mennesker = med normale mennesker 

  • Tykke mennesker = unormale mennesker. 

Brug af ordene 'normalvægt' og 'overvægt' opretholder skellet mellem gode og dårlige / rigtige og forkerte mennesker.

Undlad at bruge ordene overvægtig/e og overvægt. Overvægtig/overvægt oversættes til det engelske Overweight. - Over which weight? The normal one. (I visse tilfælde oversættes overvægt til obesity.)