Den strukturelle stigmatisering af tykke mennesker betyder at vi ikke får den behandling vi har krav på

Gro Rugseth, Associate Professor ved Norges Idrettshøjskole, fortæller i denne kronik hvordan norske læger er meget bekymrede for sammenhængen mellem høj vægt og tykhed. Men samtidig undlader selvsamme læger at nævne den høje risiko for at tykke patienter får dårligere behandling end andre patienter og den store helbredsrisiko det udgør. Vi må desværre konkludere at det samme gør sig gældende i Danmark.

"(...) det er uttrykk for strukturell stigmatisering at pasienter med f*dme ikke får den behandlingen de trenger, og blir møtt med utstyr som ikke er tilpasset deres størrelse og vekt.

Diskrimineringen er grundig dokumentert og er virksom i samfunnet generelt så vel som innad i helsevesenet.

(...)

Med slike holdninger er vi farlig nær et sorteringssamfunn vi ellers holder oss for gode til å vedkjenne oss. Vi er også farlig nær et helsevesen som fremfor å bidra til bedre helse, medvirker til pasientenes høyere sykelighet.

Strukturell diskriminering har alvorlige helsekonsekvenser, som blir særlig virksomme når helsevesenet i pågående kriser må gjøre tøffe prioriteringer.

Det ble blant annet synlig under forrige pandemi, da svineinfluensaen herjet. Den gang som nå var medisinsk ekspertise tidlig ute med å peke på at kroppsvekt var en risikofaktor. En gjennomgang av studier på svineinfluensaen og pasienters vekt, fikk frem et litt annet bilde. Riktignok viste resultatene at personer med f*dme hadde en høyere risiko for alvorlig sykdom, for kritiske komplikasjoner og død.

Men forskerne konkluderte med at dette må tolkes med forsiktighet: Dataene tydet på at normalvektige pasienter i utvalget hadde fått effektiv og virksom behandling på et tidligere tidspunkt enn pasienter med f*dme.

Et dårligere helsetilbud kan altså ha vært mer utslagsgivende enn kroppsvekten i seg selv."