Bøger til børn og unge om det at være tyk

Her er nogle bud på julegave-ideer, der samtidig kan sprede budskabet om kropsdiversitet og fat-acceptance gennem god læsestof. Listen er ikke fuldstændig, men eksempler på de bøger, der lige nu er oppe i tiden, og har et – eller nærmer sig et – neutralt sprog omkring kroppe, og enten tematiserer emnet, eller lader det optræde gennem bifigurer.

”Er du okay, Nanna?” af Anika Eibe
Anika Eibe skriver i øjeblikket på ”Er du okay”-serien, der tager forskellige ungdomsproblemer op i en moderne kontekst.
I den nyeste, ”Er du okay, Nanna?” er hovedpersonen Nanna tyk. Dette er et afgørende element af hendes karakter i en tykfobisk verden.

Til gengæld prøver Eibe ikke at finde en ”løsning på tykheden”. Nanna er tyk, men det er en historie om den første kærlighed, og om måske at vælge forkert, selvom man er bange for aldrig at finde nogen anden. Derudover er det også en historie om rollespil, folkeskole-venskaber og ungdoms-smerte.

Jeg var virkelig overrasket, da jeg læste den her bog. Jeg har tit talt med Anika Eibe omkring realisme i ungdomsbøger, og vi har tit måttet erkende at vi har to forskellige syn på genren. Når jeg så læser ”Er du okay, Nanna?” kan jeg godt mærke, at vores syn slet ikke er så forskellige igen.

Der er stadig fokus på ungdommens problemer i bogen, men Eibe falder ikke for den lette løsning med at gå på slankekur og så er problemet løst. Problemet er et usundt kæresteforhold, og det bliver der til gengæld gjort noget ved: Så Nanna får forløsning for sine problemer, uden at skulle ændre på sig selv.

Derudover vil jeg rose bogen for dens brug af ord omkring Nannas krop. Nanna taler selv ret grimt om sin krop, og andre kan også finde på det. Men forfatteren holder sig for god til selv at bruge ordet overvægtig, men vælger i stedet det langt bedre tyk.

"Dumplin" af Julie Murphy
Willowdean, med kælenavnet Dumplin’, er en tyk teenager. Hun har altid følt sig okay tilfreds i sin egen krop, gået efter reglen om at en bikinikrop er en krop med en bikini på.

Hun er ligeglad med at hendes mor engang har været teenage skønhedsdronning. Hun er også ligeglad med at folk driller hende på grund af hendes krop. Men det forandrer sig da hun møder Bo. Bo er interesseret i hende, og pludselig dukker al den teenage-usikkerhed som Willowdean har holdt inde op.

Willowdean kan ikke få sig selv til at date Bo, og for at bevise over for sig selv og andre, at hun er ligeglad vælger hun at deltage i en skønhedskonkurrence.

Dumplin’ er en sød historie. Den tematiserer det at være tyk, og den fatshaming, der er knyttet til. Forfatteren prøver selv at holde sig for god til det.

Bogen er i øjeblikket ved at blive filmatiseret med Danielle Macdonald (Patti Cake$) i hovedrollen.

”Simon vs. Verdens forventninger” af Becky Albertalli
Becky Albertalli er en for mig rimelig ny forfatter, der virkelig har taget verden med storm. Og det er velfortjent. Becky har tidligere sagt at hun altid har tykke karakterer med i sine bøger. Hun er selv tyk, og det virker bare logisk for hende at man er forskellig.
Simon vs. Verdens forventninger handler ikke om tykke som sådan. Den handler om sekstenårige Simon Spier, der ikke har fortalt nogen at han er homoseksuel endnu. Desværre er en mail, der er blevet sendt ved et uheld ved at afsløre alt! Simon bliver afpresset, og spiller han ikke med vil hans hemmelighed blive afsløret. Ikke kun hans, men også fyren Simon hemmeligt har e-mailet med.

Bogen handler ikke om tykke. Den handler om homoseksualitet, skolemusicals og hemmeligheder. Og så alligevel, for Simon har en ven, Leah. Leah er tyk og trommeslager. Og det får hun lov til at være. Hun er en hjertevarm bi-figur, der får lov til at være sig selv gennem hele historien. Selvfølgelig er det trist når de tykke ikke er hovedpersoner, men her klæder det faktisk historien ret godt, og er med til at vise at kroppe er overalt – ikke kun som et problem for hovedpersonen.

Om Leah får lov til at fortsætte som tyk i sin egen bog ”Leah on the Offbeat”, der snart oversættes til dansk, bliver spændende at se.

Til yngre børn
Har man mindre børn kan jeg anbefale Kim Fupz Aakesons børnehistorie ”Mor”. Hovedpersonen er en dreng med en tyk mor. Drengen påvirkes af samfundets syn på mor, og prøver først at få hende til at tabe sig. Derefter finder han en ny, tynd familie. Og alligevel ender han sammen med sin mor, for faktisk er kroppe lige meget, når man holder af hinanden.

The Body Book af Roz MacLean vil jeg også gerne anbefale. Den er engelsk, og ligger faktisk til fri afbenyttelse på forfatterens hjemmeside. Har man mod på selv at oversætte lidt engelsk til dansk mens man læser, så synes jeg virkelig den her er en både sød og god måde at tale om kroppe på med børn i børnehavealderen. https://rozmaclean.com/artwork/books/the-body-book/

På samme måde er bogen Your body is awesome: Body Respect for Children af Sigrun Danielsdottir interessant. Den handler ikke kun om tykke, men om at vi skal respektere og elske vores egen og andres kroppe. Den er rigtig fin, og virkelig en mangel på det danske marked, hvor vi mere fokusere på at forklare børnehavebørn, at det er det indre ved hinanden vi skal elske (for kroppen er jo lige meget).

/Bjarke