Sundhed er en privat sag

Af Dina Amlund

Det er jo fuldstændig og aldeles en privat sag med ens egen sundhed. Og det er absolut forståeligt, hvis man ikke ønsker at beskæftige sig med sundhed, fordi man ikke synes, det er relevant for noget som helst.

For nogle tykke og tyk-alligerede giver det god mening, at beskæftige sig med sundhed og tykhed.

Vi er alle hjernevasket til at tro at tyk = usund. Og det er det våben, der bruges i vor tid for at opretholde tykfobien. At tykke mennesker er usunde, dør lige om lidt og koster samfundet alt for mange penge.

Det passer simpelthen ikke!

Og det kan være meget svært at omstille sig fra den tykfobiske tankegang om at den tykke krop er forkert på alle måder.

Sundhed er i meget stort omfang en social konstruktion ligesom skønhed er. Og begge dele bruges som våben til at opretholde magt og andre hierarkier.

Når man støder på tykfober derude - og det gør man jo konstant - så skal man ikke regne med at kunne overbevise dem om noget som helst uanset hvor mange fakta, man har parat til skyde deres argumenter ned. Og man kommer nemt til at lyde som om alle mennesker SKAL være sunde, når man argumenterer for at tykhed og sundhed ikke udelukker hinanden. Sundhed er ligesom tykhed en privat sag, alle har ret til at være som man er - omend det ikke respekteres i en tykfobisk verden.

FedFront havde for nylig den glæde at få Tiana Dodson på besøg og fortælle om at man kan være sund og tyk på samme tid, at slankekure er farlige for helbredet, og at man kan claime sin egen mad, grønsager såvel som chokolade efter et liv, hvor mad og sundhed er blevet forstyrret af alle andre. Det var for tykke menneskers egen skyld - ikke for tykfobernes skyld. Tykfober har intet ønske om at forstå dette.

Men alle vi andre, både tykke og tynde, som ønsker at kæmpe mod tykfobien, kan have brug for at høre, at den konstruerede fortælling om kroppe og tykhed og sundhed er forkert. Ligesom de sociale fortællinger om køn, seksualitet og race er konstruerede.

Sundhed handler i denne sammenhæng både om mad og selvforståelse/selvbillede og at være i sin egen krop.

Tiana Dodson laver webinarer på engelsk om at få det godt med sin egen krop, at sundhed skal forstås på flere måder for at man overhovedet kan være sund, og om at claime den mad, man spiser, og tage den ud af den sociale konstruktion.