Der er sket meget på ni måneder

For ni måneder siden søsatte Andrea og Sofie FedFront. Et initiativ, som fik stor opmærksomhed fra medier og forskellige debattører, som følte retten til protestere mod en tykaktivistisk bevægelse.
Men FedFront var aldrig tænkt som noget der skulle tjene hverken professionelle meningsdannere, kendisser og medier - det var et initativ rettet mod de knap 3000 følgere på sociale medier og de par hundrede som har meldt sig ind i FedFronts lukkede safe space.

Meget er sket siden da, og FedFront drives nu af en håndfuld aktivister, som på skift og i flok styrer bevægelsen i den tykaktivistiske retning i arbejdet med at identificere sproglige, kulturelle, juridiske, medicinske og mange andre strukturer, som beror på og bidrager til tykfobisk undertrykkelse i samfundet. Tykaktivismen har eksisteret længe, og FedFront er inspireret af mange andre tykaktivistiske stemmer både i Danmark og alle andre steder.

FedFront har taget kampen op mod de strukturer, der undertrykker tykke mennesker. Vi takker for støtte såvel som haters, der beviser hvor vigtig vores kamp er.

VI SES PÅ BARRIKADERNE!

Concern Trolling

Concern Trolling er en ofte brugt teknik, hvor venner, familie og bekendte ytrer sig om en persons vægt, fordi de jo bare er 'bekymrede', for det meste pga personens helbred. Bekymringen kan være oprigtig eller påtaget, men effekten er altid den samme – nemlig en udskamning af den tykke.

En god ting at huske når man snakker om andres udseende er, at hvis det er noget de kan ændre inden for de næste 30 sek (f.eks spinat i tænderne), så er det hjælpende og høfligt at nævne. Hvis de ikke kan, så har det kun det resultat at personen får det ringere med sig selv og sandsynligvis ved de det allerede (f.eks at påpege at folk er tykke), og så er den eneste der får det bedre ved at nævne det, den som udskammer.

Det er dog også ofte kropskabable mennesker som påpeger denne 'helbredsbekymring', men hvad nu hvis personen rent faktisk er syg? Hvis de har en kronisk sygdom eller har et handikap? Betyder det så de ikke har krav på at blive behandlet på lige fod med de 'raske'? Læs mere i artiklen her.

FedFront mener at man, lige meget om man er syg eller rask, har ret til respekt og at blive behandlet ordentligt.

/Mika

Danmarks Radio melder sig endnu engang på udskamningsbanen i den bedste sendetid

Et nyt program om tykke børn, der hænges ud på landsdækkende TV med barske kommentarer om at de skal tabe sig.

Børnene er allerede smittede af slankekurskulturen og mener de bør tabe sig.

Jeg blev dømt 'for tyk', som barn og jeg blev sultet og andetgjort. Det er så hjerteskærende at se, at verden ikke er blevet bedre med tiden, men jeg håber, at jeg kan være med til at ændre på det nu, hvor jeg er blevet voksen.

Børnene i programmet udtrykker ønsker om at tabe sig, så de ikke bliver mobbet af andre børn. Det er klassisk victim blaming! Hvad med om vi lærte børn ikke at mobbe andre? Hvad med om vi smadrede udseendehierarkierne i stedet for?

FedFront mener at alle uanset kropstørrelse, børn såvel som voksne, er lige meget værd som mennesker.

/Maren

#bodypositivity

Her er en tekst som handler om den uambitiøse, overentusiastiske del af den kropspositive bevægelse som ikke formår at politisere kropsaktivismen. De sidste par år er bodypositivity blevet voldsomt populært, bl.a også som salgbart produkt. FedFront mener at #bodypositivity er en udvanding af det tykaktivistiske projekt, som ofte er direkte kontraproduktiv for kampen.

Citat fra teksten:

"This “movement’s” palatability isn't an accident though—it is diligently ambiguous about things like health, superfat bodies, racism, trans issues, white supremacy and other relevant political body ties that can quickly become "hot button" topics. This can then lead to emphatically and unseemly (read: controversial and unpopular) divisive threads. While individual users may be unaware of the purposeful reason behind its popularity, it is in large part easily loved because it prioritizes vagueness and erasure, enabling an effortless dance around these critical issues with the dangerously disarming chant of "I just want us all to bake a cake out of rainbows and smiles and all eat it and be happy!”

Paradigmeskiftet i slankeindustrierne

Her er en længere tekst til en rolig lørdag eftermiddag. Teksten handler om et paradigmeskift for slankeindustrierne, VægtVogternes pengemaskine og om hvorfor salget af traditionelle slankekure pludselig ikke længere er lige så profitabel en forretning som for ti og tyve år siden. Det er spændende læsning der giver et historisk indblik i tykaktivismens kampe.
I FedFront går vi ind for fat acceptance, et begreb som også introduceres i teksten.

Fortsat god lørdag, her er et citat:

"Weight loss’’ was a pursuit that had, somehow, landed on the wrong side of political correctness. People wanted nothing to do with it. Except that many of them did: They wanted to be thinner. They wanted to be not quite so fat. Not that there was anything wrong with being fat! They just wanted to call dieting something else entirely. "

Din tykke ven vil gerne have at du læser kommentarerne

Vi følger op på tirsdagens opslag med et essay om tykhed og hvordan ikke-tykke ofte forholder sig til fatshaming. Igen handler det om forskellen på internt kropshad og den eksterne, strukturelle undertrykkelse af mennesker med tykke kroppe. Specifikt handler teksten om hvorfor ikke-tykke bør bruge tid på at læse de tykfobiske kommentarfelter for at få indblik i hvor omfangsrigt hadet mod tykke er.

"When we talk about what it’s like to be fat, you tell me about body image and self esteem and confidence because those are your struggles. But they aren’t mine.

*Where your challenges are deep-rooted and internal, mine are external. As a fat person, the world refuses me at nearly every turn, rejecting my body like a bad organ transplant. Doctors refuse to treat me, and some refuse even to touch me. Strangers regularly mock my body publicly, shouting insults openly, and no one responds. Even loved ones assume that I am constantly trying, and failing, to win the body I was meant to have. That I am shirking a responsibility to achieve a more acceptable body — one like yours."

Forskellen på internaliseret kropshad og ekstern modstand

Det sker ofte, når FedFront laver et facebook-opslag om den strukturelle diskrimination af tykke mennesker, at ikke-tykke kommenterer at de også har det skidt med deres kroppe og at kampen jo i bund og grund må handle om ’tolerance’ af alle kroppe. Det er FedFront uenig i.

Vi skelner nemlig imellem hvad man kan kalde internaliseret kropshad, dvs. negative tanker og følelser omkring ens egen krop, dårligt selvbillede mv. Og så den strukturelle undertrykkelse og diskrimination af normafvigende kroppe, herunder tykke kroppe.

Der er forskel på de to ting. Der er forskel på at have det dårligt med sin krop og at andre har et problem med ens krop.

Vi lever i en verden hvor idealet, ”den rigtige krop”, er et produkt som konstant re-brandes og sælges på nye flasker. Det påvirker alle mennesker at det forventes at de efterstræber en idealiseret krop, og nogle får selvværdsproblemer og psykiske lidelser når de prøver at efterleve idealerne, eller indser at de ikke kan efterleve dem.

Det er skrækkeligt og det må stoppes. Kampen imod idealiseringen af visse kroppe er feministisk og for så vidt også en del af FedFronts projekt.

Men vi vil gerne understrege at FedFronts primære projekt ikke er at den enkelte skal få det godt med sig selv- det er blot en kærkommen bivirkning. FedFront arbejder for at tykke mennesker skal anerkendes som en undertrykt minoritet der, ligesom andre minoriteter, møder strukturel modstand. Denne modstand er ikke blot sproglig og billedlig i reklamer, litteratur og på tv, men også institutionaliseret i sundhedsvæsenet, på uddannelsesstederne og arbejdsmarkedet. Denne modstand er mere end blot en følelse, den skabes af reelle strukturer.

Vi mener, ligesom alle andre, at alle burde have mulighed for at have det godt med sin krop, men vi banker lige i bordet en ekstra gang og understreger at kampen for tykke menneskers ret til kropslig autonomi og basale borgerrettigheder er meget forskellig fra kampen imod kropsidealernes indvirken på ikke-tykke mennesker.

Iceland's body- and fatactivist

Iceland's body- and fatactivist Tara Margrét Vilhjálmsdóttir fights for body equality which is not an easy position to take in a country that hasn't seen much fatactvism within its own borders.

Tara founded The Icelandic Association for Body Respect in 2012, along with other activists, and the reactions have been mixed. The Association focuses on creating a society where people respect each other regardless of their size and aims at enhancing positive body image across the spectre.

Tara is currently the president of the association but has been branching lately into fat acceptance activism specifically as that is her passion. Her site focuses solely on fat acceptance and the voices of fat people. FedFront asked this fierce fighter about her experiences on going deeper into fatactivism:

>>I have seen how the hate has escalated since I started my own page as it only focuses on fat people and their rights. That really triggers some people. I still get amazed when I see the hate I get solely because a) I am a woman b) I am fat c) I fight for society to treat fat people as their equals. And the hate and the bullying mostly comes from grown men. Sometimes I even get a little bit scared, their behaviours and their words are so disgusting that I can't imagine what they would do if they ever met me in real life. Fake Facebook-and Twitter profiles have been founded in my name and I have been the victim of a few trolls who get in touch with me personally thanking me for my fight but it soon becomes apparent that they are trying to get personal info about me to use. Blogs are written about me, my body and what I am fighting about highlighting my supposed ill-health and how I am committing suicide by not actively trying to lose weight. By people that know nothing about body respect, fat studies or fat acceptance or the studies behind it. The ignorance can be baffling sometimes.

I wouldn't keep fighting if people from all over Iceland, people who I have never met, didn't write to me thanking me for my fight and for being their role model. At the same time the hate can baffle me, so does the love. People share their stories and how they have been hating their body and themselves because of it´s size and how that is slowly changing. When someone who is fat (especially a woman) unapologetically steps forward and says: "I am fat and I do not intend to change that and I will be caring for my health on MY terms, the terms of HAES (Health At Every Size)" it can be paradigm-shifting for many people who have been taught that they should feel ashamed and hide from society. At the beginning of my fight I only wrote articles in the papers. But last year I began showing and using my body as a political weapon and that´s when things escalated, both on a positive and negative note. Despite all the hate I am optimistic. So much has changed in just a few years. The words "weight stigma" didn't exist in the Icelandic vocabulary until a few years ago and now everybody knows them. The other thing is that we have science behind us. And we are seeing how health authorities all over the world, including in Iceland, are realising that the war on obesity was ill fated and has created a lot more negative than positive outcomes. We are slowly beginning to see more emphasis on weight-neutral focuses when it comes to public health. Now the public just has to follow and I believe that will happen in the next decades…as long as we keep fighting.<<

Check out Tara's Facebook page:
https://www.facebook.com/fitufordomagleraugun/?fref=ts

Tykke dansere

Her er en video som handler om en dansegruppe hvor folk med tykke kroppe kan deltage og finde repræsentation. Det er en rigtig fin og glad video.

FedFront mener at det er vigtigt at politisere kropskampen- det kan så gøres på forskellige måder og med forskellige strategier. Det vi mener er centralt i forhold til netop denne video er, at der tales om vigtigheden af at fjerne skyld og skam fra individet (fordi man som tyk intet har at skamme sig over). Vi er enige og vi mener at man skal stoppe med at være vred på sig selv og i stedet bruge krudt på at analysere hvilke strukturer i samfundet der vedligeholder hadet mod og frygten for fedt og den tykke krop.

Rigtig god weekend og nyd videoen.

Kh
FedFront

Skinnyshaming?

Samira Nawa Amini har et debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor hun hævder, at det er på tide, der tages hensyn til de tynde, nu hvor de tykke kræver retten til accept. Selvfølgelig skal alle mennesker være her uanset størrelse og form. Det er dog dybt problematisk at sidestille det at være tynd og det at være tyk i et tykfobisk samfund.

>>Den perfekte krop har længe været debatteret og fokus har længe været på, at unge kvinder som er let overvægtige ikke skal føle sig tykke og gå på unødvendige slankekure fordi de vil ligne de ultraslanke modeller i modemagasinerne. Fatshaming - altså at udskamme folk fordi de er tykke - er et fænomen. Men vi er også nogle, der oplever ‘skinny-shaming’ - som om vi er de usolidariske, der har forsøgt at blive tynde og endda er lykkedes med det.<<

Ovenstående citat er problematisk på 4 måder:

1) Det er meget tydeligt, at ”unge kvinder som er let overvægtige” i denne optik har fået lov at være som de er. Alle andre slags ”overvægtige” ser ikke ud til at nyde godt af Aminis og den gængse tilladelse til at være tyk.

2) Det at være tynd kan afstedkomme urimelige kommentarer fra enkelte, som synes det ikke er pænt at være tynd. Det har Amini oplevet, og det burde ikke ske. Men det er på ingen måde sammenligneligt med at være tyk og dermed placeret i en andetgjort gruppe, der ikke har samme adgang til arbejdsmarked, sundhedsvæsen og almen anderkendelse som menneske.

3) Amini oplever ’skinny-shaming’ som om hun er usolidarisk og er lykkedes med at blive tynd, selvom hun ikke selv har valgt at være tynd, men bare er det fra naturens side. I lige præcis denne udtalelse ligger jo selve erkendelse af, at hun har et privilegium. Amini føler, hun oplever misundelse. Sådan er det, når man tilhører en priviligeret klasse, og der bliver rokket ved samfundets privilegier. Der har været mange røster i debatten gennem årtier, der hævder at det er hårdt at være rig, hårdt at være hvid, hårdt at være cis osv.

4) Amini har enten ikke fulgt med i eller ikke forstået den tykaktivistiske debat, som hun mener har kørt længe – eller også er hun yderst bevidst om denne debat inklusiv debat af sprog og vælger alligevel at bruge ordene ”overvægtig”, ”føle sig tyk” m.m.

/Sofie og Dina

Link til ”Please Stop Complaining When People Call You Skinny” af Justine Wood, en kritisk boganmeldelse af Emma Woolf’s ”The Ministry of Thin”, som handler om at det er hårdt at være tynd:
http://www.mamamia.com.au/skinny-shaming-fat-shaming/

Link til ”We Need To Talk About Thin Privilige” af Melissa A. Fabello, en slank skribent, som fuldtud anerkender, at det ikke er i orden at sige, tynde mennesker er grimme – men at det ikke er en del af et systemisk had mod en bestemt gruppe mennesker:
http://www.mamamia.com.au/thin-privilege-fat-shaming/

Link til det omtalte debatindlæg i JyllandsPosten:
http://jyllands-posten.dk/…/ECE…/det-er-grimt-at-vaere-tynd/

Arbejdsmarked og sundhed

FedFront har eksisteret siden februar i år. I den korte tid har vi opgivet at tælle alle dem, der råber og skriger om at vi ikke konstant linker til uvildige medier. Vi synes det er smaddersynd for dem, at deres Google er gået i stykker, så her er et par links fra forskellige medier.

Tykke mennesker bliver diskrimerede på arbejdsmarkedet. Her er en BBC-artikel, der bl.a. berører en dansk sag, og en dansk artikel om forskellige sager, hvor denne negative særbehandling er forekommet.

http://www.bbc.com/…/20161130-fat-people-earn-less-and-have…

https://www.avisen.dk/fyret-efter-tre-dage-for-at-vaere-for…

Og vi fortsætter med en amerikansk artikel om læger, der forsømmer tykke patienter, og en artikel fra Dansk Sygeplejeråds fagblad, hvor der står sort på hvidt at sygeplejersker diskriminerer tykke patienter.

http://www.cbsnews.com/…/fat-phobic-doctors-refuse-to-trea…/

https://dsr.dk/…/sygeplejerskers-forestillinger-om-overvaegt

/Dina

FedFront får en masse had og vrede

FedFront får en masse had og vrede fra folk, som synes tykke mennesker skal holde kæft og acceptere den undertrykkelse, der finder sted.

Hadet kommer primært fra de folk, som hader feminister, queers, bøsser, lesbiske og transpersoner. Hadet kommer også fra de folk, som synes det er MEGET forvirrende og udemokratisk at en flødebolle hedder en flødebolle i stedet for et forældet racistisk ord.

Men de folk gad vi i forvejen ikke hænge ud med, så intet er tabt. Værsgo' at give jer til kende ved at håne eller rase over at FedFront kan lide flødeboller.

/Dina

Guide til ikke-tykke

Trods en noget binær retorik omkring køn (hvilket FedFront på ingen måde bakker op om!), så er denne tekst en rigtig fin guideline til ikke-tykke der går og undrer sig over hvordan de skal forholde sig til alt det her med tykhedsaktivisme og fatshaming. FedFront vil gerne understrege at alle mennesker er forskellige, og at de behov én person har for adfærdsændringer fra sine slanke og tynde allierede ikke er universelt gældende for alle andre der har en tyk krop.

Dette blogopslag beskriver nogle af de måder at forstå tykhed på som er herskende ude i verden og på de sociale medier, og der skrives også lidt om hvordan fedtfobi og misogyni er forbundet med hinanden.

/Andrea